5 CONSELLS PER FER UN BON TREBALL
Ja sigui Història, Filosofia, Ciències del Món Contemporani o el Treball de Recerca, de vegades ens demanaran d’anar més enllà dels deures típics i realitzar un treball més llarg en la forma d’un assaig. Mai està de més anar per sobre d’alguns breus consells per a realitzar un bon treball, sobre tot tenint en compte que, per aquells que acabeu anant a la Universitat, els assajos seran el vostre dia a dia.
1) Planifica’t el temps
Pot semblar obvi, però gairebé ningú s’atura a pensar com organitzar el seu temps, com repartir les diferents tasques, quant de temps deixar per reposar allò que hem treballat, etcètera. Un assaig o un treball llarg no és com fer uns deures qualsevols: es necessita temps i planificació. Per descomptat no es pot fer el dia abans de l’entrega.
Abans de posar-te a escriure directament allò que et passi pel cap, dedica un moment a veure de quants dies disposes i com repartiràs el teu temps. Tingues en compte que no només has de posar-te a escriure; has d’investigar el teu tema, reflexionar i després repassar i corregir el treball. Planifica’t el temps pensant en tot això.
2) Investiga fonts fiables
El primer que fem tots quan se’ns mana de fer un assaig és buscar informació a la Wikipèdia. Això està bé com a primer contacte amb el tema, però no és suficient. Per a fer un bon treball cal anar més enllà de la Wikipèdia. De vegades pots aprofitar les fonts que la Wikipèdia mateixa cita per a consultar-les i aprofundir. Sobre tot, busca fonts fiables, planteja’t quines autoritats hi ha en el tema que estudies i consulta les seves obres. No et quedis amb el primer article que trobis per Internet. Pregunta’t si la persona que escriu el que estàs llegint està sent just i imparcial, si està esbiaixat o té prejudicis, etcètera.
3) Fes fitxes amb la informació que trobis
Una bona eina per a preparar un assaig és fer “fitxes”. De vegades comencem a llegir articles o llibres, subratllem molt i després ja no recordem on estava cada cosa. Les fitxes es van inventar per a solucionar aquest problema. Quan hagis acabat amb un llibre o un article, copia totes les cites que t’hagin semblat importants en un document Word. Al costat de cada cita, apuntaràs la pàgina on es troba, i així et serà més fàcil citar-ho quan arribi el moment. Ja no et passarà allò de no saber d’on has tret aquella idea tan bona!
4) Reorganitza la informació i posa’t a escriure!
Un cop tinguis totes les fitxes fetes, toca rellegir-les i escollir la informació que vols que surti al teu treball. No cal ficar-ho tot, només allò que et sembli de debò rellevant pel tema que tractes. Un cop hagis llegit totes les fitxes, obre una nova fitxa on aniràs ordenant les cites que hagis escollit. Comences a veure l’estructura del teu treball? L’assaig pren forma ja abans d’escriure’l!
Quan ja tinguis tot això, és moment de començar a escriure. Potser et va bé fer-te un esquema abans, però si has reflexiona’t molt el tema és possible que no et calgui. Ja tens l’assaig al cap i només l’has de passar al paper. Posa’t a escriure, sense por. No pateixis si no sona del tot bé, ja ho repassaràs després. L’important és començar a “esculpir”; ja polirem al final.
Ah, i compte amb el plagi! Si una idea no es teva, has de dir d’on l’has tret, encara que canviïs les paraules i no ho copiïs literalment. Consulta les Normes de la APA.
5) Repassa
Per a donar-li el toc final al nostre treball, cal haver-lo rellegit dues o tres vegades com a mínim. Igual que als exàmens, de vegades ens fa mandra repassar. Però repassar és essencial per assegurar-nos que el treball està ben fet, per corregir errates, per millorar expressions, o fins i tot per afegir aquella idea d’última hora en que no havia pensat. Una bona regla és llegir-lo un cop a l’ordinador i, després, un segon cop en paper. Pot semblar increïble, però s’hi veuen coses diferents!
Si tens temps, pot anar bé deixar reposar el treball durant un o dos dies, sense tocar-lo, i tornar-lo a llegir el dia abans de l’entrega. Un cop has pres distància d’allò que has escrit, pots jutjar millor si hi ha algun punt que es pugui millorar. També et pot servir que ho llegeixi algú altre. Demana-li que sigui sincer i que et faci comentaris constructius, encara que siguin crítiques!
Per acabar, no t’oblidis de comprovar que tot estigui citat correctament i d’haver afegit un petit apartat per la bibliografia. Si t’ho demanen, afegeix una portada i un índex. Com veus, no és fàcil fer un bon treball, però amb planificació i ganes t’asseguro que pot arribar a ser una feina molt enriquidora!
Enric F. Gel
Professor a L’Atelier de Sarrià
Filòsof