Comentar un text a Filosofia

,

Sabeu com es fa un comentari de text? A Filosofia és molt comú que, tard o d’hora, us l’acabin demanant; de fet, és l’eina filosòfica per excelència! Pot ser que hagueu sentit el vostre professor dir que a l’examen us entrarà un comentari de text. És comprensible si això us ha espantat, però us explicaré un secret… es una pregunta regal! Si jugueu bé les vostres cartes, tot el que heu de dir, tota la resposta, es troba ja en el text mateix!

Això, per descomptat, no vol dir que sigui fàcil. S’ha de saber fer, s’ha de saber jugar amb el text, però realment està tot allà. A més, és una pregunta que pot resultar molt enriquidora i, fins i tot, divertida (de debò!). Voleu saber com fer un bon comentari de text? Seguiu llegint!

 Què necessites per fer un bon comentari de text?

Sobre tot, necessites conéixer els autors. Conéixer no vol dir “aprendre de memòria”. Clar que necessites saber coses de memòria, però aprendre’t els autors com si fossin un bloc monolític que t’has d’empassar i després escopir serà contraproduent a l’hora de fer el comentari d’un text. Aquí és més útil que et sonin coses, que sàpigues “de què va” l’autor, que entenguis per on tira, etcètera.

Quan et demanin un comentari, et donaran un text. El primer que hauries de fer és identificar qui és l’autor i de quin text es tracta. Així el podràs contextualitzar en la història del pensament i en la trajectòria personal de l’autor. En quin moment va escriure el text aquest autor? Com encaixa en el llibre o tractat del que forma part i en el conjunto de la seva obra?

Quan tinguis situat el text, agafa’l i llegeix-lo fins a tres o quatre vegades. La primera és una lectura ràpida. Sobrevola el text, deixa’t interpelar i sorprendre. En la segona volta, comença a subratllar i a arrodonir. Busca expressions importants, paraules clau o tècniques d’aquest autor, preguntat per la idea principal. Està desenvolupant un argument? Com? Quins són els seus passos? De quines premisses parteix? Com arriba a aquestes idees? Com s’estructura el text? En el fons, hauràs de tornar a explicar el text amb les teves pròpies paraules, posant-lo en situació dintre del pensament del seu autor.

Si ho necessites, fes-te un petit esquema abans de posar-te a escriure. Cada professor us ho pot demanar d’una manera diferent, però més o menys un bon comentari ha de tenir les següents parts:

1) Resum del text: localitza el text. ¿De quin autor és i a quina obra pertany? Quina és la idea central del text? Quina estructura de raonament segueix? Com s’arriba a la idea principal?

2) Desenvolupament i contextualització: què, com i per què diu el text el que diu. Quin tipus d’arguments utilitza, com els comebina per donar força a la seva tesi? Quines altres idees de l’autor s’amaguen darrere del text? Quin són els seus pressupòsits? En aquest apartat podeu aclarir també el significat dels termes clau del text, si els hi ha, i contextualizar-los dins del seu moment històric-cultural o dins de l’evolució de l’autor.

3) Antecedents i conseqüents: quina tradició segueix l’autor? Quins són els seus autors de referència? Com l’interpreten o s’enfrenten a ell els filòsofos posteriors?

4) Evaluació crítica: dona la teva opinió fonamentada sobre el text. Estàs d’acord? Estàs d’acord només amb una part? Estàs totalmente en contra? No saps de quin costat estàs perquè ambdós tenen els seus pros i els seus contres? Per què? Tu mateix, sigues sincer i presenta els teus arguments.

Un error comú és el que fan algunes persones, que davant d’un comentari de text escupen tot el que saben d’un autor. No és això el que us demanen: és important no sortir-se massa del text. Si el text és de Plató, exposant una crítica a la seva Teoria de les Idees, podeu parlar ràpidament d’on ve la Teoria de les Idees, però que a Plató no li agradava la democràcia i que volia que regnessin els filòsofs, per molt que no sigui una mala idea, no té res a veure amb el text.

El secret: la pràctica. A filosofar s’aprén filosofant: a comentar s’aprén comentant. Llegiu els autors directament i feu molts molts  comentaris. Demaneu-li al vostre professor que us posi comentaris de text i us els corregeixi. Si us prepareu bé, aquesta pregunta us sortirà sola a l’examen.

A més a més, si practiqueu molt, no us passarà allò d’anar a l’examen, vomitar el que sabeu i oblidar-vos de tot. Veureu que el treball fet per a preparar l’examen es queda dintre vostre. Sense donar-vos compte, haureu aprés a llegir millor, a escriure millor i a pensar millor. Què més voleu?

Enric F. Gel

Filòsof

Professor a l’Atelier de Sarrià