ORIENTAR-SE PER LA VIDA

,

Avui dia vivim en un món on se’ns demana constantment que hem de fer alguna cosa de profit, que hem de seguir tal o qual camí. Al principi, no hi ha gaire elecció però quan arribem a quart d’ESO de cop es comença a demanar que escollim allò que volem ser, o cap a on volem dedicar la nostra vida. Una decisió gens fàcil en principi. Es en aquest moment que  ens diuen que hem de fer-nos la següent pregunta: Que volem fer a la nostra vida? 

El problema es que la pregunta real que hauríem de fer-nos es: Que m’apassiona a la vida? Al final, no es tracta de fer una decisió motivada per el que pot ser més útil, sinó, allò que realment ens mou per dins i allò que ens motiva per treballar. Per tant, quan hem de decidir el camí es moment d’asseure’s i reflexionar, si cal, amb un paper i un bolígraf al davant. I s’han de tindre en compte els següents punts:

1. La decisió ha de ser personal:

Sol passar que en el moment de prendre una decisió vas perdut i no saps cap a on tirar. No es dolent preguntar o demanar consell en aquests moments als demés, principalment als pares i professors, doncs ells et poden guiar des de un altre punt de vista. Tot i així, la decisió final sempre a de ser personal, si tens una idea o si vols seguir un camí concret i lluitar per ell, la decisió final de seguir aquest camí es teva, ja que la persona que farà tot el recorregut al final ets tu.

2. Busca allò que et motiva:

T’agrada amb passió fer una cosa? Es un bon indicatiu que has de seguir, hi ha molts camins per seguir, no et limitis. Si t’agrada cuinar més que res a la vida busca ser cuiner, si t’agraden les ciències busca continuar aprenent més sobre aquestes. Potser t’agrada llegir molt, o comunicar les coses als demés, o fins i tot t’apassiona veure que va passar fa segles i posar-te a la pell de les persones que van viure fa anys. Busca fer allò que et motiva per actuar. Es diu que si treballes d’allò que t’agrada no hauràs de treballar mai.

3. Pren-te un temps per reflexionar:

De vegades no tens clar que fer, i més, si es el primer cop que tens una decisió tan important que fer a futur. No passa res, es normal, però es important que et prenguis un temps per pensar i reflexionar. La solució no té perquè aparèixer en el moment. Pot ser que no tinguis clar que fer perquè t’agradi més d’una cosa o no hi hagi res que et motivi especialment. Es en aquests moments en els que has de pensar primer en que no vols fer, i així, anar acotant el camí.

4. Et pots equivocar, però sempre hi ha temps per rectificar:

Les persones s’equivoquen, això es el que els fa humans. Es molt comú triar un camí i al cap d’un temps veure que no es el que volies realment, o que al final no et crida tant com et pensaves. Es en aquest moment quan més valent has de ser i triar de nou, es pot canviar de camí si en un moments determinat veus que no t’acaba d’atreure allò que estàs fent. Per exemple, pot ser que vulguis dedicar-te a la psicologia en un principi, però que a mesura que avança el batxillerat veus que ara et comença a agradar més la biologia, doncs tens temps per reconduir el que vols. Fins i tot, si t’equivoques al escollir carrera, el que per cert passa molt més del que sembla, hi ha moltes facilitats per canviar d’una a un altre. De fet, per això el sistema està dissenyat de tal forma que el primer curs s’assembla molt entre les diferents carreres d’una mateixa especialitat.

5. Sigues realista, però no et deixis influenciar:

Si veus que vols fer arquitectura però no tens gens de visió espaial ni saps dibuixar, o per exemple vols fer una enginyeria però no suportes les matemàtiques, potser t’has de replantejar el teu camí. Es important fer una cosa que se’t doni bé, per tal de que no sigui una lluita constant. Tot i així, si tens clar el teu camí, no deixis que ningú et digui que pots o no pots fer, lluita per fer-ho possible, perquè, tot i que siguis un negat amb les matemàtiques o amb el dibuix amb esforç i pràctica es pot superar la dificultat.

Tota decisió ha de vindre després de estar un temps reflexionant. I sempre que tinguis qualsevol dubte, o vulguis un consell sobre quin camí triar a L’Atelier de Sarrià i a L’Atelier Bonanova estarem encantats d’ajudar-te. Al cap i a la fi tots els professors que estem allà hem passat per el mateix que tu fa més o menys temps i et podem ajudar a triar el teu camí o ajudar-te a arribar fins la teva fita.

Andrés Hernández

Graduat en Química per UB

Professor de l’Atelier Sarrià