L’educació és cosa de tots

,

Sovint la societat tendeix a delegar l’educació dels infants de manera exclusiva a les escoles, atorgant-los una responsabilitat excessiva. D’aquesta manera, el futur dels nens i nenes queda supeditat a l’elecció correcta i encertada de l’escola. Malauradament, aquesta elecció no només depèn del grau d’encert dels pares i mares sinó també d’altres factors, com la situació financera familiar, la ciutat i/o país on viuen, etc. Si a tot això hi afegim la dificultat de conciliar la vida laboral i familiar de la vida actual, traslladem tota la tasca als docents de les escoles, els quals a vegades se senten desbordats per la manca de personal.

Cal que, entre tots i totes, tinguem clar el significat del verb “educar”. Educar no és només deixar els nostres fills a les 9 del matí i recollir-los a les 5 de la tarda (si tenim la sort de poder-ho fer i no són els avis i àvies qui ho fan). Educar significa transmetre’ls valors tan importants i universals com el respecte, la humilitat, la cultura de la constància i l’esforç, la fraternitat amb els altres, l’ajuda als companys, l’amistat i l’amor, la no-discriminació per raons de sexe, color de pell, orientació o identificació sexual i religió, entre d’altres coses. Tot això ha de venir après de casa per part dels pares, si bé l’escola també hi ha d’aportar el seu granet de sorra.

El paper de l’escola és, doncs, assentar aquests valors i motivar-los la curiositat d’aprendre i proporcionar-los coneixements i eines que els seran útils el dia de demà. L’escola és el lloc on aprendre lògica amb les matemàtiques, expressar-se mitjançant la llengua, conèixer els límits del propi cos amb l’esport, aprendre a alimentar-se bé i sa amb la nutrició, deixar anar la imaginació amb l’art i el teatre, anar més enllà del coneixement humà amb les ciències, la tecnologia i la investigació… Tot plegat, amb una didàctica moderna i inclusiva a tothom, fent servir les eines d’ensenyament del S. XXI i deixant enrere els vicis i errors de la vella escola.

Finalment, els centres educatius de reforç com els Ateliers són la darrera baula d’aquesta cadena, i juguen el rol d’ajudar a complementar l’educació dels nostres infants allà on no s’hi arriba a casa o a les escoles, ja sigui per manca de temps o de recursos. Sovint, només cal una atenció més personalitzada i enfocada en les necessitats de l’alumne per tal de superar els obstacles que puguin presentar-se durant aquest viatge, que és l’educació.

Aquí a l’Atelier un bon equip de professors sempre estem disponibles per donar un cop de mà amb tot allò que necessiteu.

Adrià Fernández
Graduat en Física per la UB
Professor a l’Atelier Bonanova