Com educar l’atenció dels nois?

,

Sovint, pares i mares tenim la sensació que els seus fills no els escolten, que estan dispersos i que tenen dificultats per concentrar-se. Es tracta d’una sensació o és un fenomen real? Es veritat que actualment els infants tenen més dificultats per mantenir l’atenció?

Els experts coincideixen que els infants reben des de ben petits massa estímuls, la qual cosa fa més difícil que estiguin atents. En aquest sentit, Luis Lopez, psicòleg especialitzat en educació, assegurar que la ment dels nens “està saturada d’estimulacions, i l’atenció té un límit”. I això s’intensifica encara més amb l’ús de les noves tecnologies, ja que els infants perden la capacitat d’atenció i per conseqüent altres facultats mentals com la memòria, el càlcul, l’abstracció o l’anàlisi.

Davant d’aquesta situació hauríem de començar reduint els estímuls i oferint als infants més moments de silenci. Sense anar més lluny, es podrien aprofitar els viatges en cotxe perquè observin el paisatge, sense emprar el mòbil, tauleta … Però, l’atenció també es pot educar. Es tracta de l’atenció voluntària, és a dir aquella que ens permet concentrar-nos en un estímul encara que no sigui ni intens, ni nou ni interesant. Aquest tipus d’atenció es pot aprendre i s’ha de poder mantenir activa. Per exercitar-la Luis López proposa que amb els més petits es facin exercicis de psicomotricitat que impliquin atenció i manipulació d’objectes i amb els grans tocar un instrument o fins i tot conrear plantes. Una altra pràctica cada vegada més habitual a les escoles és el pot de la calma que consisteix a agafar un pot i posar-hi aigua amb una mica de purpurina. Cal fixar l’atenció en com cau la purpurina i això ajuda a focalitzar l’atenció en una sola cosa. També es pot exercitar-la prenent consciencia de la respiració, passejant per la natura estant atens als sons, les olors, els colors, caminar poc a poc o fent moviments molt lents prenent consciencia de les sensacions del moviment o simplement pintant mandales.

Maneres d’educar l’atenció que tots hauríem d’emprar per d’aquesta manera reduir les dificultats que tenen els infants per a concentrar-se.

Lila Arteman 

Profesora Atelier de Sarrià