ESCOLA NOVA 21….DE MEMORITZAR A COMPRENDRE
Memoritzar és tractar d’emmagatzemar mentalment tot el que veiem, escoltem, llegim o sentim. El sistema educatiu actual es basa en la memòria, fent dels alumnes magatzems de frases, capítols i taques aclaparadores, obeint a tots els punts i comes. Els exàmens signifiquen verbalitzar memòria de tot allò escoltat dins les aules i repetit incansablement fins a poder-ho retenir.
És important i necessari, que les noves generacions entenguin que memoritzar no és comprendre i que de res serveix recordar coses sense comprensió. Els records pertanyen al passat i per tant, és indispensable entendre el significat més profund de la comprensió. Entendre, és una acte immediat i directe. S’experimenta profundament i va molt lligat a l’acció conscient. S’ha d’aprendre a escoltar, a respectar el professorat i lluitar pel seu empoderament.
En aquest marc, ha nascut el projecte Escola Nova 21, una iniciativa on els representants del sistema educatiu català debaten per desenvolupar i adaptar un nou model d’ensenyament avançat a les escoles. La presentació es va realitzar al CosmoCaixa, on es van inscriure més de 1200 persones. El director d’Escola Nova 21, Eduard Vallory, afirmava davant d’un auditori ple a vessar “El model del mestre que explica i l’alumne que apunta no serveix”.
El projecte planteja transformar el model educatiu, potenciant l’aprenentatge dels alumnes amb un sistema més participatiu, pràctic i equitatiu.
Per la prova pilot es seleccionaran, entre les escoles adherides, 200 escoles, a les quals es guiarà i s’ensenyarà a fer la transició al nou model a través d’eines, espais de reflexió i indicador d’avaluació. Cal considerar que el canvi passa per tots els àmbits de l’ensenyament: objectius, competències, practiques d’aprenentatge, sistemes d’avaluació o organització dels centres.
Tanmateix, tal i com deia el director de la Fundació Joan Bofill “Parlem d’innovació com a estratègia d’equitat”, no cal “inventar” res sinó “saber portar uns recursos raonables, que estiguin a l’abast de tothom i que ajudin a resoldre problemes”. Així doncs, el projecte busca repensar el model actual, superant abismes ja coneguts entre el que es fa i el que es podria fer a les escoles. Joan Anton Planell, rector de la UOC apuntava la importància de donar suport a l’actualització del model, perquè, “els èxits de les universitats depenen dels de les escoles”.