LES MATES SÓN DIFÍCILS!

,

«Les mates són difícils». És una frase que hem sentit tots diversos cops. I sí, ho són, però només quan no les entens. I per dominar-les (no t’enganyarem) cal esforçar-s’hi i que segueixis aquests consells.

1) El llibre de text és el teu gran aliat.

Obre el llibre i comença pel principi. Llegeix la teoria i prova d’entendre-la. La majoria de llibres posen exemples per complementar el que s’explica: mira-te’ls bé!

2) Practica!

Si no tens una bona base, és millor que resolguis primer els exemples del llibre, que estan explicats pas a pas, així com els exercicis ja fets a classe a la teva llibreta. A continuació, posa l’exercici resolt a la teva esquerra; i a la dreta, pren un full en blanc i comença’l des de zero (o al revés si ets esquerrà!). Si et sents poc segur, simplement copia’l pas a pas, i escriu al costat els passos que estàs entenent. Ajuda’t de bolígrafs o retoladors de colors per fer-ho més visual. Tot seguit, i amb l’exercici resolt al teu costat, fes-lo de nou aquest cop sense mirar però recordant el que acabes de fer. Fes el primer pas, dóna un cop d’ull i, si hi posa el mateix que acabes de fer, continua amb el segon pas! Procedeix d’aquesta manera fins que l’acabis; i no et saltis cap pas per anar més ràpid. Un cop fet el primer exercici, fes-ne un altre, i un altre, i un altre … fes-ne molts per automatitzar les mecàniques, i fes-los molts cops. Cada exercici té el seu «intringulis» i particularitat. Si ja has resolt els exemples del llibre i els exercicis de classe, pots cercar-ne de nous a Internet. Un cop els hauràs dominat, podràs llençar-te sense por a resoldre exercicis nous i que no tinguis fets; serà una bona ocasió per adonar-te del que has après, de la seguretat que has guanyat i de les bases que has assentat. A més a més, et servirà de prova de cara a l’examen on, recorda, estaràs sol davant del perill.

3) Pregunta.

Si tot i així tens dubtes, és de savis preguntar a algú que en sap. No tinguis vergonya. Pot ser un company/a de classe, el teu germà o germana, els teus pares, el professor/a de la teva escola, o aquí, a l’Atelier de Sarrià. Aquí sempre et guiarem i et donarem un cop de mà en tot allò que necessitis perquè puguis progressar i assolir els teus coneixements matemàtics.

4) Crea un bon ambient d’estudi.

Hi ha qui prefereix estudiar sol i d’altres que prefereixen fer-ho en grup. Tant d’una forma o d’una altra és important treure tot tipus de distraccions, com els mòbils i les xarxes socials. Si vols, posa’t música per aïllar-te del que et rodeja, i si pot ser música sense lletra (o una que no entenguis) molt millor! Si estudies sol, evita quedar-te a casa perquè en moltes ocasions hi trobaràs massa distraccions (germans petits, la televisió, aixecar-te contínuament a menjar alguna cosa…). Prova d’anar a un lloc on hi hagi més gent estudiant i que et puguin encomanar aquest ambient, com per exemple una biblioteca (pública o de la teva escola) o aquí, a l’Atelier.

En canvi, si estudies en grup, pots aprofitar per fer els exercicis amb els teus companys i companyes, resoldre dubtes, etc. Si algú et pregunta alguna cosa que no sap, és un bon exercici explicar-li-ho perquè ensenyant als altres també s’aprèn i t’adones si realment ho has entès. A més a més, si us reuniu uns quants, estudiar no sembla tant avorrit.

5) Sigues constant.

Aquest és el mètode a seguir. Creu-nos quan ho diem perquè els professors de l’Atelier també hem passat per això. Els resultats no arribaran en unes hores, ni en uns dies, poden passar setmanes o mesos depenent del nivell de matemàtiques que ja tinguis. El que és important és que, al final, assoleixis els coneixements i que aprovis els teus exàmens, amb independència del temps que hagis emprat.

Els professors de l’Atelier estem aquí per ajudar-te. Aprofita-ho!

Adrià Fernández

Físic per la UB

Professor a l’Atelier de Sarrià