Què és realment la Universitat?

,

Sentir emocions envers un canvi de cicle educatiu és una màxima en la nostra societat i aquestes es poden manifestar de moltes maneres diferents: excitació, por, indecisió… l’espectre és amplíssim i depèn de cada persona. Però, segurament, aquell pas que provoca una amalgama més àmplia d’emocions és el salt a la universitat, segurament generat per aquells famosos 2 anys de batxillerat on sembla que els docents només ens parlen de la selectivitat i la nostra futura carrera.

Però què he d’esperar de la universitat? És massa complicada? Estic preparat? Bé, tot això són dubtes raonables i que tots ens hem preguntat. De la universitat, principalment, s’ha d’esperar un canvi de dinàmica radical. Tots recordem el famós salt a batxillerat amb molta il·lusió, però no per la tria del nostre itinerari predilecte, sinó perquè molts centres permeten als alumnes sortir fora a l’hora del pati i anar a fer un cafè al bar més proper, una activitat, sens dubte, d’adults. Bé, a la universitat, si un vol, es pot dur el cafè a classe. Amb això vull dir que el canvi de dinàmica mencionat anteriorment és radical. A la universitat sou un NIU, un codi, un altre alumne entre els 50, 60, 70… amb els que compartiu classe o els 300 amb els que compartiu curs. Ja no us comunicareu amb el professor al passadís de l’escola, esperant a que surti de la classe del costat, o a l’hora del pati mentre us mengeu l’entrepà de fuet. De cop, el “mail” serà part de les vostres vides i no una eina que fins ara només us servia per registrar-vos a les xarxes socials. Però distanciar-vos a nivell personal del professorat no vol dir que no pugueu arribar a establir una relació de confiança o inclús d’amistat amb algun d’ells, simplement el camí per arribar-hi serà diferent.

I si la universitat és massa complicada, esteu preparats? Bé, sent realistes la universitat és més exigent que el batxillerat. Les correccions seran més estrictes, les tasques més complexes, la metodologia requerirà de més precisió. No obstant, en algunes carreres, el primer curs és d’adaptació, per dir-ho d’alguna manera. Començareu fent un petit repàs … en definitiva, es preocuparan per donar-vos els estris necessaris per tal de poder tirar endavant els següents semestres. El més important és el vostre canvi d’actitud personal. Amb el pas dels anys us acompanyarà una maduresa que, encara que sembli estrany, us permetrà anar a la biblioteca nocturna en època d’exàmens o renunciar a sortir de festa el dissabte per poder estudiar. En resum, la universitat és més difícil però no és impossible i, amb ganes, us en sortireu molt bé, segur!.

Des de l’Atelier us desitgem el millor. Endavant!!!!

Marc Dorca
Grau en Història per la UB
Estudiant de Enginyeria Química per la UB
Professor a l’Atelier