Sele o no sele, aquesta és la qüestió?

,

Molts alumnes passen per les aules de l’Atelier… Joves d’edats, cursos, interessos i inquietuds diferents que dediquen unes hores a la setmana a repassar per un examen de mates, a fer els deures de català o potser a preparar una presentació de socials. I òbviament, com a docent t’adones que tot això està molt bé, fins que de sobte, cap al mes de gener/febrer comences a veure a certs estudiants més preocupats del normal, i és que no poden deixar de pensar en una única cosa: La SELE.

La famosa SELE, aquells exàmens que resulta que decidiran el seu futur i que sembla que al món no hi ha res més important.

Molts d’ells no saben què volen estudiar o a què es volen dedicar quan acabin el batxillerat. Com a professor, és una etapa molt bonica el moment en què t’asseus amb ells i els fas veure que no tot el món s’acaba aquí. Cal deixar clar que hi ha moltes maneres d’escollir què fer després i que no hi ha un únic camí.  Al cap i a la fi, tots sabem que durant la vida no deixes mai de formar-te i aprendre, que la decisió no queda per sempre marcada i sobretot, que sempre hi ha maneres d’encaminar-se a nivell professional.

És per aquest motiu que el professorat de l’Atelier, a més a més d’ajudar als alumnes amb els coneixements de les assignatures i a preparar-los pels exàmens de la SELE, tenim una tasca molt important ajudant-los a veure més clar les diferents opcions i el camí que poden triar. Però sobretot, ens importa molt motivar-los i treure’ls-hi la por, l’estrès i la incertesa que aquesta prova és capaç de provocar.  

Al cap i a la fi, s’esculli el que s’esculli, el més important és fer les coses amb ganes i motivació. Per tant, més que preguntar-se si Sele o no sele, si uni o cicle, si estudiar o treballar, el que un s’ha de preguntar realment és: Què tinc ganes de fer i d’aprendre?

Per sort, un sempre és a temps de canviar les decisions preses i començar de nou.

Agustí Carles
Graduat en Enginyeria Mecànica per la UPC
Professor a l’Atelier